maanantai 14. joulukuuta 2015

Stephen West: The Doodler


Joskus on hauska aloittaa neule, josta ei ole aloittaessa mitään hajua, millainen siitä tulee valmiina. Tämä Stephen Westin tämänvuotinen mysteerihuivi oli juuri sellainen. Suunnittelija siis julkaisee ohjetta pienen pätkän kerrallaan, ja aluksi ei anneta kuin tiedot langoista ja puikoista. En ole aikaisemmin mysteerineulontoihin osallistunut, mutta tänä vuonna kun jo muutenkin Stephen West on ollut kovasti tapetilla mm. hänen Suomen-vierailunsa vuoksi, kävi kiusaus ylivoimaiseksi ja vielä kun ystävällinen kanssaneuloja lahjoitti minulle ohjeenkin, niin eihän siinä muuta kuin lankalaatikkoa penkomaan.

Lankalaatikon penkominen osoittautuikin haasteelliseksi, ensin ajattelemani väriyhdistelmä ei toiminut kauneudestaan huolimatta mieleiselläni tavalla ja niinpä purin huivin ja aloitin alusta kirkkaammilla väreillä. Westin neuleet ovat tunnettuja värikkyydestään ja halusin tehdä kunniaa suunnittelijalle ja hänen muotokielelleen olla hukkaamatta hänen nerouttaan liian tummiin toisistaan vähemmän erottuviin väreihin ja niinpä lopulliseksi väriyhdistelmäksi kaivoin Wollmeisen 100% merinovillalangat väreinä WD Wichtelwalzer, WD Jeton ja WD Arlene. Hieman epäilin vyyhtejä mallaillessani, että toimivatko värit yhdessä, mutta lopputulokseen olen kyllä tyytyväinen - ainakin näin joulukuun auringossa kuvattuna sointuvat hyvin yhteen ja hehkuvat tarpeeksi.
Huivissa oli minulle uutena tekniikkana i-cord-reunus, jota en ole ennen yhteenkään neuleeseen tehnyt, mutta johon neuloessani ihastuin kyllä niin paljon että varmasti tulen hyödyntämään sitä joissakin omissakin malleissa. Tämä on valmiista ohjeesta neulomisen yksi riemu, eli että oppii käyttämään tekniikoita joita ei tulisi muuten ehkä opeteltuakaan.
Toinen todella hieno yksityiskohta tässä neuleessa on valtavan suuri reilusti myttyyn menevä palmikko, jossa suunnittelijan nerous tulee häikäisevällä tavalla ilmi. En ikimaailmassa, koskaan, mitenkään olisi voinut kuvitella että leveimmillään yli kolmenkymmenen silmukan palmikko voi toimia huivissa tai ylipäänsä yhtään missään, mutta niin vain toimii!

Huivin reunassa oli ohjeessa nirkkoreuna, mutta koska en pidä nirkoista, tein yksinkertaisesti vain oikeita silmukoita, jotka päättelin haapsalunhuivityyliin nurjalta yhteen neuloen. Ohjetta muokkasin myös sen verran, että jätin siiven muotoisesta keskiosasta lyhennettyjen kerrosten kääntymiskohtiin kuuluneet langankierroilla ja kavennuksilla tehtävät reiät pois. Minä en rei'istä pidä muuten kuin pitsineuleessa ja kanssaneulojilta vielä kun kuulin, että Stephen West rohkaisee neulojia tekemään omia muunnelmia, neulomaan mieleisekseen hänen mallejaan, niin se päätös oli myöskin helppo ja olen tyytyväinen että jätin reiät pois, kuitenkin ne olisivat valmiissa työssä häirinneet.
Stephen West on suunnittelija, joka hätkähdyttää, riemastuttaa, puistattaa, naurattaa ja kaikkea siltä väliltä. Hän rikkoo rajoja minkä ehtii, hänen tyylistään voi olla monta mieltä ja rehellisyyden nimissä on sanottava, että osa hänen malleistaan ja etenkin malliensa toteutuksista menevät minulla yli, mutta se mikä hänessä on hienointa, hän innostaa myös neulojaa kokeilemaan, rikkomaan rajojaan, menemään pois omalta mukavuusalueeltaan.

Minä olen saanut West-viruksen tartunnan, ja jos joku muukin sitä haluaa, niin suosittelen katsomaan vaikka Instagramista tunnisteilla #thedoodler tai #stephenwest kuvia. Niitä riittää ja neulomisen riemua lisää se tunne, että ympäri maailmaa neulottiin samaan aikaan samaa mallia yhdessä pohtien ja jännittäen, mitä mahtaa seuraavasta vihjeestä paljastukaan.

ps. Tekninen vinkki: Ohjeen langanmenekki on laskettu ilmeisesti aika tarkalle, ellei lanka ole sama kuin ohjeessa (Hedgehog Fibres Skinny Singles) ja jos tiheys on vähänkin löysempää kuin ohjeessa, kannattaa lankaa varata varmuuden vuoksi enemmän kuin ohjeessa. Minä tein ohjeen tiheydellä ja Wollmeise 100% merinoa kului A-värinä ollutta WD Wichtelwalzeria 99 g eli 347 m , B-väriä WD Jetonia 58 g eli 305 m ja C-väriä WD Arlenea 116 g eli 407 m.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti